Produkcja

Od nasion do naszych produktów końcowych, każdy aspekt naszego łańcucha produkcyjnego jest podejmowany z troską o ludzi i naszą planetę. Nasza wiedza i metody zapewniają, że każda formuła jest produkowana z najwyższym szacunkiem dla natury. Pomaga to zagwarantować, że pozostawiamy niewielki ślad na naszej planecie, jednocześnie wzbogacając życie ludzi, którzy na niej żyją.

Uprawa

Od zasiewu do zbioru, szczególną uwagę zwracamy na uprawy z najwyższej jakości surowców oraz z szacunkiem dla ludzi i przyrody.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Jakość naszych receptur ostatecznie zależy od jakości nasion wybranych do uprawy roślin dostarczających nasze surowce. Nasze rośliny są hodowane z najlepszych gatunków i podgatunków botanicznych oraz z najzdrowszych nasion. Dbamy o przejrzystość i jesteśmy w stanie śledzić proces produkcyjny każdego produktu od nasiona do butelki, oznaczając numer wsadu

Nasza praca opiera się na światowej społeczności farmerów, którzy rozumieją zasady uprawy odpowiedzialnej za środowisko. Nasi partnerzy rolni często pochodzą z rodzin i społeczności, które z pokolenia na pokolenie przekazują sobie wiedzę i techniki, dając im wyjątkowy wgląd w konkretne rośliny, klimat i gleby, z którymi mają do czynienia. Każda roślina jest uprawiana w swoim ojczystym kraju, gdzie bez naszej ingerencji rozwija swój pełny potencjał.

Wszystkie nasze rośliny są zbierane zgodnie z ich charakterystycznymi wymaganiami i warunkami uprawy. Oznacza to, że różne rośliny są zbierane na różne sposoby. Na przykład róże są zbierane ręcznie o świcie, ponieważ wtedy ich zapach jest najsilniejszy, natomiast lawendę należy zbierać w południe, ponieważ ma ona najwięcej olejków eterycznych w pełnym słońcu.

Ekstrakcja

Nasze olejki są ekstrahowane lokalnie, zaraz po zbiorach. W celu uzyskania jak najczystszych składników roślinnych, stosujemy metody ekstrakcji specyficzne dla danej rośliny.

OLEJKI ETERYCZNE

W zależności od rodzaju rośliny, olejki eteryczne są pozyskiwane różnymi metodami z kwiatów, liści, gałązek lub nawet z całej rośliny.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Najpopularniejszą metodą pozyskiwania olejków eterycznych jest proces destylacji z parą wodną, wymagający wysokich umiejętności i doświadczenia w celu uzyskania olejków najwyższej jakości. Materiał roślinny jest ostrożnie układany warstwami w tak zwanym pojemniku „Alambique”, przed przepuszczeniem przez niego gorącej pary. Para wydobywa i przechowuje drobne krople olejku eterycznego z rośliny, a następnie jest schładzana w zimnej rurce, gdzie się skrapla. Skondensowana woda kwiatowa i olejek eteryczny są gromadzone w naczyniu, w którym olejek naturalnie oddziela się od wody roślinnej. Olejek eteryczny jest lżejszy od wody i unosi się na górnej powierzchni, skąd można go łatwo wydobyć. Czas trwania procesu, ciśnienie pary i temperatura mają duży wpływ na jakość olejów, co wymaga bardzo dużego doświadczenia.

Tłoczenie na zimno służy do ekstrakcji olejków eterycznych ze skórek cytrusów, takich jak pomarańcza, cytryna, grejpfrut i bergamotka. Olejki eteryczne gromadzone są w małych gruczołach olejowych, wyraźnie widocznych w skórkach cytrusów. Skórki są oddzielane od owoców, mielone, siekane, mieszane z wodą i ostatecznie prasowane. Rezultatem jest wodnista mieszanka olejku eterycznego i wody kwiatowej, która z czasem rozdzieli się, umożliwiając wydobycie olejku eterycznego. Czasami nasze olejki cytrusowe mogą wykazywać lekką mgiełkę, stworzoną przez ich naturalne składniki woskowe. To istotny znak czystości i najwyższej jakości. W przypadku olejków cytrusowych szczególnie ważna jest uprawa roślin bez użycia pestycydów, ponieważ mogą one w znacznym stopniu zanieczyszczać olejek eteryczny.

Niektóre olejki eteryczne (np. waniliowy, kakaowy, z plastra miodu) można wyekstrahować tylko za pomocą rozpuszczalnika, takiego jak alkohol. Ekstrakty te są często wykorzystywane do produkcji naturalnych perfum i kosmetyków, a także do aromatyzowania żywności, likierów lub napojów. Czasami pierwsze spotkanie z zapachem takich ekstraktów może być mylące, ponieważ zapach alkoholu odwraca uwagę od zapachu roślin. Ponadto naturalne ekstrakty są znacznie bardziej miękkie niż zwykłe sztuczne aromaty spożywcze, takie jak wanilia czy miód.

Kilka cennych olejków kwiatowych (np. jaśminowy, z tuberozy, mimozy, goryczki wąskolistnej, różowej lilii) jest zbyt delikatnych, by można je było wyekstrahować za pomocą destylacji parą wodną lub ekstrakcji alkoholem. Do uzyskania szlachetnych zapachów z delikatnych kwiatów wykorzystywane są nowoczesne rozpuszczalniki chemiczne, takie jak heksan. W pierwszym etapie otrzymuje się gęsty balsam o nazwie „Concréte”, który następnie rozpuszcza się alkoholem i destyluje w próżni. W końcu otrzymujemy skoncentrowany płyn „Absolue”, który jest bardzo bogaty w zapach i często wymaga rozcieńczenia, aby w pełni rozwinąć swój szczególny kwiatowy charakter.

W tej szczególnej procedurze współdestylacji z niektórymi roślinami nośnikowymi (np. cedrem) można wydobyć zapachy specjalnych roślin, takich jak algi, siano czy pokrzywa.

WODY KWIATOWE

Wody kwiatowe otrzymywane są jako cenny produkt uboczny w procesie destylacji olejków eterycznych z parą wodną. Woda kwiatowa zawiera cenne składniki rozpuszczalne w wodzie oraz niewielkie ilości olejku eterycznego. Ponieważ właściwości chemiczne i skład wody kwiatowej jest inny niż olejku eterycznego, jej zapach również się różni, mimo że obie substancje są pozyskiwane z dokładnie tej samej rośliny. Woda kwiatowa ma doskonałe właściwości i oferuje łagodną formę aromaterapii.

OLEJE BAZOWE

Oleje bazowe uzyskuje się poprzez ekstrakcję składników tłuszczowych z roślin, takich jak nasiona, pestki lub owoce. Dwie główne metody ekstrakcji to tłoczenie na zimno i maceracja.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Nasze oleje bazowe są pozyskiwane w delikatnym procesie tłoczenia na zimno, wychwytując wysoki procent odżywczych nienasyconych kwasów tłuszczowych i cennych składników aktywnych. Oleje są tłoczone na zimno z posiekanego materiału roślinnego bez wytwarzania ciepła i dokładnie filtrowane.
W alternatywnym procesie tłoczenia na gorąco, który często skutkuje wyższą wydajnością, traci się wiele ważnych składników aktywnych i naturalnych aromatów. Tłoczenie na zimno pozwala nam w tym procesie wydobyć wszystkie naturalne składniki.

Niektóre oleje bazowe można wyprodukować tylko w procesie maceracji. Świeży lub wysuszony materiał roślinny zanurza się w neutralnym oleju tłoczonym na zimno, w którym marynuje się przez dłuższy czas. Materiał roślinny jest odfiltrowywany w celu uzyskania zmacerowanego oleju bazowego. W tym procesie wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach składniki rośliny łączą się z olejem, przenosząc cenne składniki aktywne do naszych produktów. Popularne oleje bazowe, które są zwykle wytwarzane w wyniku maceracji, to nagietek i ziele dziurawca.

Przetwórstwo

Przetwarzanie naszych cennych surowców odbywa się wyłącznie w naszej siedzibie w Oy-Mittelberg, w południowych Niemczech. Fachowa wiedza w zakresie rozwoju produktów, synergiczny przebieg produkcji i wysokie standardy zarządzania jakością są ważnymi aspektami w produkcji naszych najwyższej jakości produktów.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Odpowiednie przechowywanie składników roślinnych jest niezbędne do zachowania korzyści i siły życiowej każdej rośliny. Wszystkie składniki przechowujemy w naszych specjalnie zaprojektowanych magazynach oleju w hermetycznych pojemnikach, przechowywanych w chłodnej temperaturze i chronionych przed światłem. Temperatura jest na bieżąco kontrolowana.

Wszystkie nasze formuły są mieszane ręcznie. Mieszanie postrzegamy jako sztukę i jesteśmy dumni z tego, jak zachowujemy energię życiową naszych surowych składników roślinnych w naszych produktach, aby jak najlepiej zwiększyć ich korzyści dla organizmu. Wierzymy, że rośliny są posłańcami natury i że każdy składnik roślinny, którego używamy, wnosi do formuły unikalny zestaw właściwości. Nasze wnikliwe badania dały nam wspaniały wgląd w sztukę mieszania formuł, które mają efekty terapeutyczne, jednocześnie zadowalając zmysły. Przez lata zdobyliśmy gruntowną wiedzę o tym, jak różne rośliny współpracują ze sobą, odpowiadając na konkretne potrzeby i holistycznie poprawiając samopoczucie.

Wszystkie nasze produkty są butelkowane, mieszane i produkowane wyłącznie w naszej rodzimej lokalizacji w Niemczech. Pozwala nam to zminimalizować ekspozycję na tlen, co może zagrażać świeżości. Nasz specjalny protokół napełniania zapewnia, że ​​do naszych klientów docierają tylko najświeższe możliwe receptury. Olejki eteryczne i mieszanki PRIMAVERA są zgodne z różnymi wytycznymi prawnymi i są odpowiednio oznakowane.

Nasi chemicy monitorują właściwości fizyczne i mikrobiologiczne wszystkich składników PRIMAVERA w naszym laboratorium, i wykorzystują chromatograf gazowy i spektroskop masowy do analizy składu chemicznego substancji. Niezależne instytucje, w tym NaTrue, Demeter, BCS Öko-Garantie GmbH i ISO, zapewniają przestrzeganie surowych norm. Każdy wsad ma własny numer, więc mamy możliwość śledzenia procesu produkcyjnego każdego produktu, od nasion do butelek.

Deklaracja

Informacje na temat obowiązku składania deklaracji dla olejków eterycznych w UE.

Olejki eteryczne są silnie skoncentrowanymi substancjami roślinnymi. W zależności od celu ich stosowania obowiązują różne przepisy prawne, które nakazują umieszczenie na etykiecie produktu określonej deklaracji.

  • Jeśli olejki eteryczne są używane w dyfuzorze lub innym urządzeniu do odświeżania powietrza, podlegają ustawie o towarach. Z tej perspektywy olejek eteryczny jest kategoryzowany i deklarowany zgodnie z ustawą o substancjach chemicznych i wytycznymi UE REACH i CLP. Na etykiecie produktu umieszczone są odpowiednie symbole zagrożenia, w tym wskazówki dotyczące zagrożeń i bezpieczeństwa.
  • W przypadku stosowania olejku eterycznego do użytku zewnętrznego na skórę lub w okolice ust, klasyfikuje się go jako produkt kosmetyczny. Podlega on wtedy wytycznym UE dla produktów kosmetycznych. Również w tym przypadku odpowiednia deklaracja na etykiecie produktu jest podyktowana prawnie obowiązującym prawem. Szczegóły deklaracji zawierają informacje o zastosowaniu i dawkowaniu.
  • Niektóre olejki eteryczne mogą być spożywane i dlatego nadają się do aromatyzowania żywności. W tym przypadku stosujemy różne przepisy dotyczące żywności, jak np. przepisy dotyczące aromatów.
Podsumowując, przepisy UE określają, że dla każdego pojedynczego produktu musi być wybrany jeden cel użycia i odpowiednio oznakowany. Nie jest dozwolone przypisywanie więcej niż jednego celu użycia do jednego produktu.

“Uwielbiam nasze produkty PRIMAVERA, ponieważ pracujemy razem z naturą. Oddajemy jej wszystko, co bierzemy”.

MARTINA ROTA

Aroma Expert Consulting

Przewiń do góry